Za nauku i istraživanja 1,1 milion eura

Bez autora
May 06 2010

Biotehničkom fakultetu iz Podgorice odobren je 1,1 milion eura iz Evropske unije za projekat „Unapređivanje naučne osnove za održivi razvoj poljoprivrede”. Na konkursu koji je organizovao Direktorat EU za istraživanje, projekat Biotehničkog fakulteta, u konkurenciji 68 prijedloga iz zemalja zapadnog Balkana, prošao je među šest koji će biti finansirani iz okvirnih programa Unije (FP7). Namjera donatora je da se ojačaju institucije iz manje razvijenih evropskih regija u svim naučnim oblastima, a naš projekat jedini je koji je odobren u oblasti hrane i poljoprivrede na Balkanu. Krajem juna će početi njegova realizacija, a planirano je formiranje laboratorije za genetičke resurse u poljoprivredi, nabavka ostale opreme, zatim obuka kadrova i mnoge druge aktivnosti koje će Biotehnički fakultet približiti korisnicima i evropskim istraživačkim modelima.

Za nauku i istraživanja 1,1 milion euraBiotehničkom fakultetu iz Podgorice odobren je 1,1 milion eura iz Evropske unije za projekat „Unapređivanje naučne osnove za održivi razvoj poljoprivrede”.

Na konkursu koji je organizovao Direktorat EU za istraživanje, projekat Biotehničkog fakulteta, u konkurenciji 68 prijedloga iz zemalja zapadnog Balkana, prošao je među šest koji će biti finansirani iz okvirnih programa Unije (FP7).

Namjera donatora je da se ojačaju institucije iz manje razvijenih evropskih regija u svim naučnim oblastima, a naš projekat jedini je koji je odobren u oblasti hrane i poljoprivrede na Balkanu.

Koordinator projekta dr Milan Marković najavio je za Pobjedu da će krajem juna početi njegova realizacija, a planirano je formiranje laboratorije za genetičke resurse u poljoprivredi, nabavka ostale opreme, zatim obuka kadrova i mnoge druge aktivnosti koje će Biotehnički fakultet približiti korisnicima i evropskim istraživačkim modelima.

- Namjera je da pripremimo instituciju da ravnopravno sa evropskim može učestvovati u budućim istraživačkim projektima u oblastima poljoprivrede, kao što su proučavanje zemljišta, stočarska i biljna proizvodnja, zatim veterina, šumarstvo... I pored oštre konkurencije, uspjeli smo da dobijemo novac koji nije bio unaprijed namijenjen Crnoj Gori.

Važno je da će se on potrošiti u našoj zemlji, na aktivnosti Biotehničkog fakulteta u naredne tri godine – ističe Marković.

Projekat, između ostalog, predviđa da se 30 istraživača sa BTF obučava u prestižnim evropskim institucijama, a 14 njihovih eksperata doći će da radi sa domaćim stručnjacima. Naš sagovornik navodi da su partnerske institucije iz Evrope univerziteti „Vageningen” iz Holandije, jedan od najprestižnijih u oblasti proizvodnje hrane, zatim „Hohenhajn” iz Njemačke, „Boku” iz Austrije, kao i švedski Centar za biodiverzitet i Biotehnički fakultet iz Ljubljane.

- BTF planira da organizuje i međunarodnu konferenciju o važnosti istraživanja u održivom upravljanju poljoprivredom, zatim različite radionice, seminare i druge vidove obuke za korisnike usluga fakulteta. Predstavnici našeg fakulteta biće više angažovani i u evropskoj mreži institucija u oblasti istraživanja hrane, takozvani „fudklaster”, na inicijativu Evropske komisije. To učešće biće značajno za osposobljavanje kadra, kako bismo kasnije sami mogli da osmišljavamo zajedničke projekte za fondove okvirnih programa EU, ali i druge - kaže Marković.

Prema njegovim riječima, biće rađena i dugoročna strategija istraživačko-naučnog rada fakulteta u saradnji sa korisnicima usluga i proizvođačima u primarnoj poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.

- Vjerujem da ćemo iskoristiti šansu koja se nudu samo jednom i da ćemo fakultetu, poljoprivredi, ali i Crnoj Gori podići ugled i prepoznatljivost u Evropi – kaže Marković.

Za opremu 300 hiljada eura


- Samo za nabavku opreme za formiranje nove i dodatno opremanje postojećih laboratorija fakulteta biće uloženo 300.000 eura – kaže koordinator projekta.

Podsjećajući da BTF već ima nekoliko funkcionalnih laboratorija – za mlijeko, vino, zemljište, zaštitu bilja - Marković ističe da će otvaranje laboratorije za proučavanje genetičkih resursa dati mogućnost da se u Crnoj Gori bavimo karakterizacijom autohtonih sorti poljoprivrednog bilja, rasa stoke, na nivou DNK.

Traže tri iskusna istraživača


- Planiramo da zaposlimo tri iskusna istraživača i to ljude koji su iz Crne Gore otišli u inostranstvo – ističe Marković.

Projekat ne predviđa zapošljavanje mladih kadrova, ali, prema njegovim riječima, to je u planu nakon što fakultet kroz ovaj i druge projekte osnaži svoj kapacitet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik